Vyzvali jsme radního k odstoupení

Sešlo se hned několik nových a závažných informací ohledně hazardu ve Zlíně:

– Výrazně vzrostl počet automatů, dohnali jsme tak v míře hazardu Karlovy Vary
– Studie prokázala vztah mezi mírou hazardu a mírou kriminality
– Vyzvali jsme k odstoupení radního Bětáka kvůli informacím o financování hnutí STAN

Podrobněji:

Ve Zlíně výrazně vzrostl počet automatů

Od zavedení vyhlášky je prakticky setrvalý stav kolem 800 herních zařízení. Vyhláška tedy neměla v uplynulých letech na jejich počet ve městě žádný vliv. Novinkou je, že dle březnové statistiky Ministerstva financí došlo naopak od počátku roku 2017 k výraznému nárůstu počtu herních zařízení na 1068, přičemž za nárůstem stojí především interaktivní videoloterijní terminály.
Ve srovnání krajských měst jsme tak skvělou občanskou vybaveností s počtem 14 herních zařízení na 1000 obyvatel dohnali Karlovy Vary a dělíme se s nimi o pěkné druhé místo. Před námi je již jen Olomouc.
Co se týče plošných zákazů hazardu v okolí, po Otrokovicích a Kroměříži se v únoru rozhodlo k tomuto kroku i zastupitelstvo Chropyně.
Studie prokázala vztah mezi počtem automatů a mírou kriminality

Důležitým zdrojem informací je nově zveřejněná studie Fondu proti korupci o vztahu mezi hazardem a kriminalitou ve všech městech ČR nad 5000 obyvatel. Porovnávala se data z roku 2013 a 2016 o počtu spáchaných trestných činů a počtu zařízení v daných městech. Zvláště v těch, kde byla vyhlášena nulová tolerance hazardu nebo byl hazard naopak podporován. Jednoznačně se prokázala souvislost poklesu kriminality a skutečné regulace hazardu. Jsou uvedena i tvrdá data ze Zlína, které obsadilo v kraji 3. místo v míře kriminality. V ní se samozřejmě projevují také další negativní vlivy, proto bylo těžké souvislost konkrétně s hazardem prokázat, byť se to dalo předpokládat. Proto bylo zapotřebí detailní studie.

 

Vyzvali jsme k odstoupení radního Bětáka kvůli informacím o financování hnutí STAN

Nyní k tomu nejzávažnějšímu, kvůli čemu se minulý čtvrtek konalo také mimořádné zastupitelstvo v Praze. Na světlo vyplavaly skutečnosti o propojení vedení STANu s Michalem a Petrem Redlovými. Stanislav Polčák, místopředseda hnutí, připustil, že se s nimi radí třeba o tom, koho obsadit do různých funkcí podniků pražského magistrátu. Proč se radí zrovna s nimi, vyplynulo z dalších informací médií:[„Petr Redl nás sponzoruje dlouhodobě,” uvedl Petr Gazdík s tím, že Redl hnutí sponzoroval už v roce 2010. Tehdy byl podle Gazdíka Zlín jedním z nejzkorumpovanějších měst a Redl podpořil STAN proti velké koalici. Také jim prý pomohl v krajských volbách, aby společně odstranili komunistickou koalici v kraji.]

Jak to souvisí s hazardem, vysvětluje obchodní rejstřík: Petr Redl je společníkem ve firmě GAMBLER ZLÍN s.r.o., která má jako předmět podnikání provoz výherních hracích přístrojů.

Máme tak na jedné straně vedením STANu potvrzené financování předvolebních kampaní ve Zlíně z darů Petra Redla, který podniká v byznysu s hazardem. Na straně druhé máme vstřícný postoj STANu k hazardu ve Zlíně. Zjevný střet zájmů, který nedopadá zrovna ve prospěch Zlína. Toto spojení jsme tušili, protože jsme si již nedokázali vysvětlit tu vstřícnost, odpor k diskusi o větší míře regulace, zneužití Magazínu Zlín k jednostrannému výkladu problematiky nebo zabránění konání referenda o hazardu společně s volbami.

Tušení nám nestačilo, chtěli jsme mít jistotu, proto jsme několikrát žádali na zastupitelstvu, aby STAN transparentně zveřejnil své zdroje financování kampaní. Radní zodpovědný za hazard, pan Běták, na tuto žádost pobouřeně reagoval, naznačování takových propojení zcela odmítl a naše podezíravost se jej natolik dotkla, že tímto zdůvodnil nemožnost diskuse s námi.

Nyní tedy jistotu máme. Zdrojem informací je jednak předseda hnutí ANO – tedy statistika jeho ministerstva, a pak předseda hnutí STAN – tedy jeho vyjádření o vztahu hnutí s Redlovými. Nejedná se o naše smyšlenky.

Když se vše sečte a podtrhne – celý ten vývoj uplynulých let a jeho současné rozuzlení, mělo by následovat minimálně odstoupení zodpovědného radního Bětáka z funkce radního. Minulý čtvrtek jsme jej tedy k tomu na zasedání zlínského zastupitelstva Zlína vyzvali. Pokud tak neučiní, je na zastupitelích, jak zareagují.
Apelujeme v tomto i na zastupitele za ANO. Ministerstvo financí pod vedením ANO se snaží o snížení počtu zařízení plošně, nicméně odpovědnost za výraznější regulaci je stále na obcích. Brno pod vedením ANO se zbavuje posledních heren. Zlín pod vedením ANO nějak nezměnil přístup k hazardu prosazovaný partnerem v koalici – hnutím STAN. Jaký je tedy vlastně názor hnutí ANO na hazard?

Zdroje informací: 
1. Statistika Ministerstva financí: http://www.mfcr.cz/…/informativni-prehled-povolenych-zarize…
2. NFPK – studie vlivu tvrdého hazardu na kriminalitu: http://www.nfpk.cz/…/soub…/tiskovky/TZ_2017_03_02_studie.pdf
3. Český rozhlas – kauza Stanislava Polčáka: http://m.rozhlas.cz/…/starostum-a-nezavislym-radi-krejciruv…
4. Novinky – vyjádření Petra Gazdíka ke kauze: https://www.novinky.cz/…/430718-kontakt-s-krejcirovym-clove…
5. Obchodní rejstřík GAMBLER Zlín, s.r.o.:http://rejstrik.penize.cz/60733942-gambler-zlin-s-r-o

Není k dispozici žádný popis fotky.

V kategorii: Nezařazené