Pohádka o účinné vyhlášce

Na hazard ve Zlíně jsme nezapomněli, viz náš vzkaz v článku MF Dnes. Bohužel právě v článcích MF Dnes se přes naše upozornění dokola opakuje tvrzení o pozitivním vlivu městské vyhlášky na snižování počtu automatů. Přitom se jedná o letitou pohádku města, která neměla nikdy žádný faktický základ – ani ve znění vyhlášky, ani v počtu automatů, které klesaly v závislosti na změně zákonů. Věděli jsme to celou dobu, ale ověření chtělo trochu práce, kterou jsme podnikli již před třemi lety – tak dlouho jsou tedy fakta známá: požádali jsme prostě prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím Ministerstvo financí o statistiky z období účinnosti vyhlášky, protože statistiky z té doby nejsou zveřejněné na webu ministerstva.
Zlínská vyhláška neřeší počet automatů. Ano, zajistila zrušení pár heren v úzce definovaném centru města, automaty se z nich ale přesunuly do jiných částí města a celkový počet automatů tehdy dokonce vzrostl. V posledním roce opět klesl díky novému zákonu, který vyhnal automaty z hospod. Za dosavadní snížení počtu automatů lze děkovat parlamentu, nikoli zastupitelstvu.
Protože ale nedošlo ke skutečně výrazné změně přístupu k regulaci hazardu ve Zlíně, nezměnily se ani tíživé dopady na mnohé obyvatele města a okolí.
https://www.idnes.cz/…/zlinsky-kraj-herny-vyherni-automaty-…

V kategorii: Nezařazené